- O revizuire sistematică din 2012* a 17 studii publicate între 1976 și 2002 a sugerat ca extractul de castan salbatic poate reduce durerile de picioare, umflarea picioarelor si mancarimea la persoanele cu insuficienta venoasa cronica atunci cand sunt folosite pentru o scurta perioada de timp .Senzatiile de obosealasi greutate, durere si umflaturi au fost atenuate de extractul de castan salbatic.
- Un studiu din Germania de Vest, raportat la inceputul anilor 1980, a aratat ca un produs ce are in compozitie castan salbatic a influentat atat structura fibrelor de colagen cat si arhitectura venelor varicoase contribuind la normalizarea venelor.
- In 1994, cercetatori francezi au demonstrat ca aescina creste fluxul sangvin si scade permeabilitatea capilara, are propietati antiinflamatorii si protejeaza impotriva acţiunii radicalilor liberi. De aceea, castanul salbatic este un bun remediu pentru vene varicoase, insuficienta venoasa cronica.
- Studiile randomizate dublu-orb, controlate cu placebo, au aratat ca extractul de castan salbatic poate reduce edemele picioarelor(umflarea)
- aescina din castanul salbatic scade acțiunea enzimelor distructive elastaza si hialuronidaza, care s-au gasit la niveluri ridicate la persoanele cu insuficienta ven oasa cronica, protejand si intarind peretii venelor.**
- efect de reducere a edemului ( a umflaturi de la picioare)se datoreaza capacității aescinei din castanul salbatic de a ajuta la reducerea lichidului din jurul vaselor de sange si de a readuce acest lichid in capilare ***
- Studiile demonstreaza nucul vrajitoarelor, aplicat local elimina inflamatia si calmeaza mancarimea si pielea iritata. 1*;
- Studiile au aratat ca vitamina E este necesara pentru a impiedica lipirea trombocitelor și aderarea la partea laterala a pereților vaselor de sange.
* Pittler MH, Ernst E. Extract de semințe de castan de cal pentru insuficiență venoasă cronică. Baza de date Cochrane de recenzii sistematice. 2012; 11: CD003230. Accesat la https: //www.cochranelibrary.com pe 14 aprilie 2015.
**Bässler, Dagmar & Okpanyi, Samuel & Schrödter, Andreas & Loew, Dieter & Schürer, Michael & Schulz, Hans-Ulrich. (2003). Bioavailability of β-Aescin from Horse Chestnut Seed Extract: Comparative Clinical Studies of Two Galenic Formulations. Advances in therapy. 20. 295-304. 10.1007/BF02849858.
***Suter, Andy, Silvia Bommer and Jordan Rechner. “Treatment of patients with venous insufficiency with fresh plant horse chestnut seed extract: A review of 5 clinical studies.” Advances in Therapy 23 (2006): 179-190. 1.* Anti-inflammatory efficacy of topical preparations with 10% hamamelis distillate in a UV erythema test